2017 – Bezoek Radboud UMC

Home / 2017 – Bezoek Radboud UMC

Bezoek CHD artsenteam in het RadboudUMC

Op 24 juli werd een select aantal leden van onze club door het artsenteam in het RadboudUMC voorgelicht over de zeldzame en ernstige aangeboren aandoening Congenitale Hernia Diafragmatica – kortweg CHD – en rondgeleid op het laboratorium en de afdeling Neonatologie (kinder IC).

De reden voor ons bezoek was dat de opbrengst van ons jaarlijkse golftoernooi dit jaar zal worden gedoneerd aan dit artsenteam dat zeer nuttig onderzoek doet naar behandeling van deze aandoening bij pasgeborenen. Omdat het de classificatie ‘zeldzame ziekte’ heeft, ontvangt men geen geld of subsidie voor onderzoek en is men volledig afhankelijk van donaties. Platform CHD, dit is de CHD patiënten- en lotgenotenvereniging, en het artsenteam zijn dan ook zeer blij dat wij de opbrengst van ons golftoernooi zullen bestemmen aan hun onderzoek. Bekijk hier de beelden van ons bezoek >>

Wat is CHD?

Kinderen met CHD, jaarlijks ongeveer 50 in Nederland, worden geboren met een gat in het middenrif. Tijdens de groei in de baarmoeder verschuiven hierdoor de organen uit de buikholte naar de borstholte waardoor de longen zich niet goed of slecht ontwikkelen. Naast een grote sterftekans (25-30%) gaan de kindertjes die het overleven veelal een toekomst tegemoet vol complicaties en operaties. Voor meer info bekijk de korte video!

Het RadboudUMC werkt aan de ontwikkeling van een lichaamseigen ‘patch’ die biologisch afbreekbaar is en die er niet alleen voor zorgt dat het gat wordt gesloten, maar bovenal dat dit door het eigen lichaam gebeurd en niet, zoals nu, door een kunststof ‘patch’ waardoor vele complicaties op latere leeftijd ontstaan.

Schermafdruk 2017-07-26 10.47.38